Cum creezi un logo perfect
Logo-urile sunt extrem de importante deoarece reflectă identitatea afacerii tale. Un logo bun va ieși întotdeauna în evidență într-o mulțime și va fi recunoscut datorită simbolului, culorii sau formei acestuia, dar dacă dorești un logo nou sau vrei să-l schimbi pe cel vechi, de unde începi cu designul? Mai jos am sintetizat câteva idei pentru a te ajuta în demersul tău.
Ce face ca un logo să fie grozav?
Un logo nu ar trebui să fie prea complicat, dar trebuie să aibă o prezență puternică. Ar trebui să fie unic și să se distingă de alte companii din același domeniu. Un logo grozav ar trebui să fie memorabil și atemporal. Atunci când concepi un logo, ar trebui să ții cont întotdeauna de modul în care acesta va fi reprodus la diferite dimensiuni. Logo-ul trebuie să arate bine și la dimensiunea de 10 mm și la dimensiunea de 10 metri. Trebuie să poată fi reprodus în mono-culoare și tipărit pe un fundal de culoare deschisă sau închisă.
Ce trebuie să înțelegi despre o companie / marcă înainte de a începe să lucrezi la sigla lor?
Ar trebui să te informezi cu temeinicie asupra companiei pentru care faci design-ul siglei și să obții cat mai multe detalii despre aceasta. Multe dintre aceste detalii trebuie discutate în profunzime în întâlnirea inițială cu clientul sau să se regăsească în brieful inițial. În acest stadiu, ar trebui să afli cu siguranță dacă este o siglă pentru o companie nouă, un rebranding sau dacă se preia un logo existent ce trebuie îmbunătățit.
Care este procesul de la brief la prezentare? Ar trebui să utilizezi schițe pentru a determina direcția de design sau să vii direct cu câteva idei bine lucrate?
Primul lucru care trebuie să fie corect este compoziția. Cum arată scrisul și/sau simbolul împreună și cum arată separat? Un logo ar trebui să înceapă cu o schita de bază sau în modele alb-negru, până când designerul simte că are conceptele potrivite pentru a le prezenta clientului. Acestea sunt apoi prezentate fie în format digital, fie pe suport de hârtie. La Etmis, prezentăm de obicei 4-6 modele în această etapă inițială. Ele pot fi destul de elementare, dar pentru a veni cu 4-6 modele foarte bine finisate s-ar putea să nu fie rentabil în această etapă. În cele din urmă, ne place să rafinăm conceptele împreună cu clienții noștri.
După ce am discutat cerințele proiectului cu clientul, suntem gata să mergem mai departe prin introducerea culorii și rafinarea design-urilor generale. Logo-urile trec de obicei prin diferite etape până când clientul este mulțumit de conceptul final.
De unde te inspiri?
Inspirația poate veni de oriunde. Ca designer, creierul tău gândește întotdeauna „design”. Când începi să pui la un loc diferite idei, știi când ești pe calea cea bună. Satisfacția în proiectarea unui logo pentru o companie este foarte mare. Atunci când clientul este într-adevăr mulțumit de design-ul tău și are feedback bun, este un sentiment extraordinar.
Ce elemente trebuie să iei în considerare atunci când realizezi o siglă?
Atunci când faci design de siglă, trebuie să ții cont de locul în care va fi folosită aceasta și la ce dimensiune. Trebuie să iei în calcul posibilitatea afișării pe vehiculele companiei, îmbrăcăminte sau pe diverse mărfuri și acest lucru ar trebui să fie întotdeauna luat în considerare în etapa inițială.
Capcane comune sau obiceiuri proaste în designul de logo
Cea mai comună capcană este obținerea unui logo dintr-o bibliotecă de imagini. Mulți designeri iau această rută ca o opțiune ușoară și există un pericol imens ca altcineva să folosească aceeași siglă. Ca designer, poți identifica oricând acele sigle create cu ajutorul imaginilor stoc. Există, de asemenea, o serie de programe disponibile online care permit companiilor să creeze singure un logo. Singurul motiv pentru care ne putem gândi la utilizarea acestora ar fi reducerea costurilor. În opinia noastra, un element de o importanță majoră cum este un realizarea unui logo, trebuie lăsat pe mana unui profesionist experimentat în design.
Te poți gândi la câteva sigle care sunt exemple de design excelent?
Există o mulțime de designuri grozave de logo care au rezistat testului timpului: metroul londonez, McDonald’s, Coca-Cola, WWF și BMW. Am putea continua, dar dacă te uiți la oricare dintre aceste sigle, acestea nu sunt prea complicate și au suferit foarte puține modificări de-a lungul timpului.
Vezi și articolul Utilizarea culorilor în design