Cum să trimiți un design pregătit pentru tipar
Lucrul în industria tipografică este adesea trepidant și agitat. Unele proiecte sunt livrate destul de repede, în timp ce altele pot rămâne în stand-by zile sau chiar săptămâni. Diferența dintre cele două constă în faptul că unii clienți trimit designul gata pentru tipar, în timp ce alții îl trimit într-o variantă pe care designerii noștri trebuie să o refacă aproape complet. Iată câteva sfaturi despre cum să te asiguri că designul tău este bine pregătit pentru tipărire!
Totul începe cu fișierele.
Fișierele vectoriale sunt necesare pentru a avea o imagine curată. Poți afla dacă imaginea ta este vectorială dacă extensia este AI, EPS sau PDF. Fișierele Adobe PDF de înaltă rezoluție sunt acceptate – și preferate – de toate imprimantele comerciale. Încearcă să nu trimiți fișiere cu PSD, JPG, PNG sau TIF ca extensii. Dacă asta este tot ce ai, asigură-te că este de minimum 300 dpi (dots per inch). De asemenea, dimensionează corect lucrarea/documentul, astfel încât designerul să nu trebuiască să ghicească.
Asigură-te că folosești culori CMYK (Cyan, Magenta, Yellow și Black).
Acestea sunt cele patru culori utilizate pentru a crea tot materialul tipărit. RGB (roșu, verde, albastru) este destinat sistemelor electronice precum monitoarele de calculator.
Bleed-ul, marcajele de tăiere și marginile
Cateva elemente esențiale pentru print sunt „bleed-ul”, „marcajele de tăiere” si „marginile”. Fără o marjă suficientă și fără semne de tăiere este foarte greu să realizăm un print de calitate. Dacă știi că designul ta va fi imprimat din margine în margine, va trebui să ai cel puțin 5 mm de-a lungul perimetrului paginii. Iată cum poți face un „bleed”: faci clic pe „Alegeți fișierul” – „Document nou”. Apoi faci clic pe „Bleed” și „Slug” pentru a extinde designul. Introduci dimensiunea de „bleed” și introduci aceeasi valoare de-a lungul perimetrului lucrării. „Bleed-ul” este de obicei de aproximativ 5 mm.
Include fonturile și verifică textul
Asigură-te că ai toate fonturile și imaginile incluse in atașament și că nu există greșeli de ortografie în text. La fel ca un croitor bun care „verifică de două ori” și „taie o dată”, verifică cu răbdare fiecare cuvânt înainte de a trimite materialul finit la tipar. Astfel vei economisi timp și bani. Și designerii nostri iți vor mulțumi!
Vezi și articolul 8 elemente esențiale pentru un brief de design bun