Utilizarea culorilor în design
CMYK, RGB, HSL, Hex, PMSu PMSc? Bine ai venit în lumea culorilor. Acestea sunt principalele sisteme de culori disponibile atunci când alegi o culoare și asta înainte de a intra pe specimenele de culoare Dulux! Deci, de unde începi atunci când alegi culorile pentru marca ta? Ei bine, puteți oricând să o întrebați pe soția directorului general, deoarece probabil veți ajunge la asta, însă, presupunând că aveți o anumită autonomie, vă descurcați singur.
Ce culoare este reprezentativă pentru marca ta?
Culoarea nu trebuie să se potrivească doar cu designul, ci să reflecte mesajul pe care încerci să îl promovezi pentru marca ta. Producătorii de vopsele fac investiții imense divizând culorile în grupuri de cald, rece sau neutru. Atașate acestor culori sunt percepțiile pe care le au asupra dispoziției noastre.
Culorile calde sunt percepute ca fiind vii; roșu este vibrant și îndrăzneț, portocaliu prietenos și creativ, iar galbenul este jucăuș și creativ. Culorile reci sunt mai asociate naturii; verde sugerând mediul inconjurător, violetul este spiritual și ciudat (deși violetul este, de asemenea, culoarea doliului în unele culturi din Orientul Îndepărtat). Albastrul sugerează încredere și fiabilitate. Restul de culori sunt cele neutre de negru, alb, gri și maro. În timp ce albul și negrul prezintă soliditate și, respectiv, puritate, tonurile de maro sunt asociate cu vârsta, cu moștenirea și pământescul, în timp ce griul este perceput ca fiind calm, dar deprimant!
Acest lucru este confirmat de faptul că multe dintre marile corporații ale lumii vor folosi culori calde sau reci în logo-urile lor pentru a face o declarație. McDonalds, Virgin și Coca-Cola folosesc în primul rând roșu sau galben (sau ambele în cazul McDonalds), în timp ce produsele de încredere, cum ar fi IBM sau Ford, rămân cu albastru. Negrul este utilizat de firmele Mercedes Benz și World Wildlife Fund intrând în categoria solidă.
Desigur, există nuanțe și combinații de culori și multe companii vor folosi o varietate de culori pentru a se potrivi diversității lor, ne gândim la Google, sau un amestec de stări de spirit care utilizează o a doua culoare pentru a accentua anumite aspecte, în special pe site-urile web unde sunt multe culori de fundal. Culorile neutre de accent ale culorilor calde sau reci, fiind folosite pentru a pune accent pe conținut.
Cum vedem culoarea?
Înainte de a începe să culegem culorile, mai întâi să înțelegem câteva elemente despre culoare și cum o vedem. În termeni simpli, modelele de culori sunt fie aditive, culori cu lumini, folosind roșu, verde și albastru (RGB) sau subtractive, culori cu pigmenți folosind Cyan, Yellow și Magenta si Negru (CMYK).
Imaginea de mai sus arată cum funcționează acestea. Adăugați cantități egale de RGB pe care si va rezulta culoarea alba, extrageți cantități egale de RGB și veți ajunge la negru. Opusul este adevărat pentru culorile CMYK.
Oamenii au trei receptori de culoare în ochi, fiecare fiind reactiv fie la roșu, verde sau albastru. Prin urmare, putem percepe 16,8 milioane de culori. Grafica computerizată, site-urile web și majoritatea dispozitivelor digitale vor funcționa în modul RGB. Oferindu-ne spectrul minunat de 16,8 milioane dintre care să alegem culoarea mărcii noastre. Dacă apreciezi orice formă de consecvență în redarea culorii tale corporative, nu vei face niciodată acest lucru digital.
Consistența culorii
Niciun dispozitiv, cu excepția cazului în care este calibrat în mod constant la cel mai înalt grad, nu va reproduce niciodată culori consistente folosind RGB. În calitate de tipografi și designeri, suntem obișnuiți cu remarca „arată diferit pe ecranul meu” de la persoanele mai puțin informate. Concluzia este că nu vă puteți alege culoarea utilizând un ecran.
Pentru a evita dezamăgirea și pentru a-ți oferi toate șansele de a avea o culoare consistentă pe o gamă largă de medii, folosește modelul CMYK. Alegerea este restrânsă, dar tot mai ai 65000 de culori cu care să lucrezi!
Chiar dacă ai trecut complet pe „digital” (indiferent dacă este vorba de o carte de vizită, de semnalizare, de ambalare sau de cadouri promoționale sau de îmbrăcăminte corporativă), vei dori totuși să reproduci marca ta într-o formă tipărită. Prin urmare, trebuie să te asiguri că, atunci când vă realizezi sigla și marca, acorzi o atenție deosebită sistemului de combinare Pantone (PMS – Pantone Matching System).
Culorile Pantone
Pantone este un sistem universal care acoperă standardele de culoare europene, nord-americane, asiatice, plus culorile neprocesate pentru vopsirea țesăturilor, sublimarea vopselelor, sistemul de culoare vopsea și serigrafia. Designerul sau firma de print cu care lucrezi ar trebui să aibă specimenul adecvat din care să alegi. Doar așa vei putea vedea cu acuratețe modul în care culoarea ta se va reproduce în culori pline sau în culori spot și modul în care diferite substraturi vor afecta culoarea finală.
Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor de imprimare digitală face acum imprimarea pe termen scurt viabilă și accesibilă. Prin urmare, ar trebui să acorzi o atenție deosebită modului în care logo-ul tău se va reproduce într-un proces în patru culori (inima tipăririi digitale.) Acest lucru poate fi realizat cu sistemul Pantone. Trebuie să știi că nu are rost să selectezi, sa zicem portocaliu strălucitor vibrant ca și culoare doar pentru a vedea că, atunci când este tipărit în CMYK patru culori, arată o nuanță foarte roșie de maro. Imediat impactul mărcii tale merge de la plin de viață și îndrăzneț la fad și vechi! Sistemul Pantone îți va oferi valori pe care le poți folosi cu imprimanta (CMYK).
Coerența mărcii este foarte de importantă pe o piață competitivă. Brandurile de top din lume țin foarte mult la modul în care identitatea de marcă este afișată și depun eforturi mari pentru a se asigura că imaginea lor este reprodusă cu precizie și in mod constant. Să luăm ca exemplu doar mărcile precum Coca-Cola și Apple. Deci, dacă este suficient de bun pentru ei, ar trebui să fie o prioritate pentru tine!
Vezi și articolul Cum să trimiți un design pregătit pentru tipar